Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Αναπαραγωγή των φυτών


Αναπαραγωγή των φυτών.docx

(1) Πολλαπλασιασμός φυτών με επικονίαση
Η επικονίαση είναι η φυσική διαδικασία πολλαπλασιασμού των φυτών, στην οποία συντελείται η γονιμοποίηση. Δηλαδή, μεταφέρονται οι γυρεόκοκκοι από τους ανθήρες στο στίγμα του υπέρου με τη βοήθεια των εντόμων και του αέρα. Στην περίπτωση ερμαφρόδιτων φυτών (π.χ. το σιτάρι), τα οποία έχουν και στήμονες και ύπερο, είναι πιθανόν να γίνεται αυτεπικονίαση.

(2) Πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα
Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα είναι ο πιο διαδεδομένος αγενής τρόπος πολλαπλασιασμού και εφαρμόζεται συχνά σε πολλά είδη, όπως είναι για παράδειγμα τα γεράνια, οι βαμβακούλες, η λουίζα, το βιβούρνο, η βουκαμβίλια κ.ά. Είναι σχετικά εύκολη και γρήγορη μέθοδος και δίνει φυτά που διατηρούν τους ακριβείς χαρακτήρες του μητρικού φυτού, δηλαδή του φυτού από το οποίο κόπηκε το μόσχευμα. Πρόκειται για ενόφθαλμα τμήματα βλαστών, τα οποία κάτω από ειδικές συνθήκες αναπτύσσουν ριζικό σύστημα και στη συνέχεια αναπτύσσονται ως ανεξάρτητα φυτά.

(3). Πολλαπλασιασμός φυτών με καταβολάδες
Στον πολλαπλασιασμό των φυτών με καταβολάδες, ο σχηματισμός των ριζών στο νέο φυτό αρχίζει, ενώ είναι ακόμη ενωμένο με το μητρικό φυτό. Ο βλαστός που θα σχηματίσει την καταβολάδα, κάμπτεται ώστε ένα τμήμα του να τοποθετηθεί μέσα στο έδαφος και συγκρατεί¬ται σ' αυτή τη θέση με διάφορους τρόπους, ενώ η κορυφή του αφήνεται ελεύθερη έξω από το έδαφος. Η κάλυψη του βλαστού είναι αρκετή για να προκαλέσει το σχηματισμό ριζών, αλλά μπορεί να γίνει και μια μικρή εγκοπή ή αφαίρεση του φλοιού σε σχήμα δακτυλίου πλάτους 1-2 cm.

(4). Πολλαπλασιασμός φυτών με παραφυάδες
Παραφυάδες είναι πλάγια κλαδιά που φυτρώνουν δίπλα στον βλαστό του φυτού. Αναπτύσσονται οριζόντια και σε ορισμένα σημεία που αγγίζουν το έδαφος σχηματίζονται οι ρίζες του νέου φυτού Οι παραφυάδες στο φυτό Αλόη Βέρα προκύπτουν από το ίδιο το φυτό όταν αυτό περάσει το δεύτερο έτος ζωής. Είναι μικρότερα φυτά που προκύπτουν από την ίδια την αλόη και φυτρώνουν στο πλάι κάθε φυτού. Βγάζει τις δικές του ρίζες και είναι εξαιρετικά εύκολο να τις απομακρύνουμε από το φυτό και να τις φυτέψουμε αλλού. Απλά βρέχουμε αρκετά το έδαφος ώστε να μαλακώσει και με αργές κινήσεις, αφαιρούμε την παραφυάδα. Το κάθε φυτό της αλόης μπορεί να βγάλει από 12 έως 60 παραφυάδες το χρόνο μετά το δεύτερο χρόνο ζωής της αλόης, όπως αναφέραμε και προηγουμένως. Κάθε παραφυάδα, είναι και ένα καινούργιο φυτό.

(5). Πολλαπλασιασμός φυτών με βολβούς
Τα περισσότερα καλλωπιστικά φυτά πολλαπλασιάζονται με βολβούς. Οι βολβοί όπως π.χ. τα ζουμπούλια και τα κρεμμύδια, φυτεύονται σε χώμα, το οποίο είναι σημαντικό να είναι καθαρό και να έχει σκαλιστεί προηγουμένως. Επίσης, σημαντική είναι η τοποθέτηση κοπριάς στο χώμα. Για κάθε βολβό υπάρχει ανάλογη εποχή για να φυτευτεί και να ριζώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου